grattis Veronika och corofina!
 dagens bästa unghäst

Veronika Löfström och Corofina J.I fick dagens högsta poäng, 37, av domarna Staffan Lidbeck och Christina Klingspor. Femåriga Corofina, e. Cohiba-Philadephia-Cardento, visade upp höga kvaliteter i alla tre momenten, gångarter, banhoppning och terräng.
Staffan Lidbeck var mycket positiv och framhöll att Corofina är typen för en riktig fälttävlanshäst, det som alla vill se. Veronika var väldigt nöjd med sin häst och hela upplägget för Unghästbedömningen.
-Det var så bra att man fick titta på vattnet och bekanta sig med hindren innan bedömningen startade. Corofina skötte sig så bra, inga problem på terrängbanan och eller hoppningen, och visade upp sig bra när det kom till gångartsbedömningen, berättar Veronika.

Planen framåt för Veronika och Corofina är att rida debutant nu och kanske 100-klass senare i höst. Veronika har också den mer rutinerade Chocolate som ska gå 1* klass och funderar lite över om hon verkligen hinner med båda.
 
-Jag köpte Corofina som oinriden treåring och hon har allt jag vill ha hos en häst, bra dressyr, hoppar väldigt fint och är bra i terrängen. Men ibland är det svårt att hinna med både familj, jobb och flera hästar så vi får väl se framåt hur det blir, säger Veronika.
-        
Dagens bedömning visar att Corofina har kapacitet som en fälttävlanshäst och Veronika är väldigt glad åt domarnas positiva kommentarer och höga betyg. Att hon var en bra hoppare visste Veronika sedan tidigare, Corofina fick nämligen 9 p på hoppteknik på 3-årstestet, och den bedömningen har nog stått sig väl. Första dagen på Fälttävlansveckan var lyckad för ekipaget och det måste ju självklart firas. Frågan är bara hur?
 
- Vi firar genom att träna för Chris Burton i morgon (tisdag) säger Veronika. Det ska bli väldigt spännande att få höra vad han tycker om Corofina och få råd och tips för hur vi ska jobba vidare. När vi kommer hem blir det nog en lugn skogstur till favoritsjön. 
____________________________________________________________________________________________
 

Grattis Hanna och Märta!
Hanna Andersson och Martini Dweres Hagen, till vardags kallad Märta, fick näst högsta poäng, 34,2, på Unghästbedömningen. Märta, e Va-Vite- Valiena Van Het Gildenhof-Bon Amie har Hanna haft i fyra månader och hunnit tävla några 90-klasser med.
-Jag är jättenöjd, säger Hanna. Vi har inte åkt så här långt tidigare men hon har tagit det bra och det var roligt att få visa upp henne så här.
Hanna vill satsa på fälttävlan och börjar i höst unghästutbildningen på Flyinge. Märta tar hon med sig, och det blir spännande att följa det här ekipaget i framtiden.
-Jag är så glad över Märta, hon känns bra för fälttävlan och det fick vi ju bekräftat idag. Det var en fin plats för en sån här bedömning, hästarna fick chansen att visa upp sig i lugn och ro så att domarna kunde se vilka kvaliteter de hade, avslutar Hanna.

____________________________________________________________________________________________
 

I Unghästbedömningen ser domarna på gångarter samt enklare banhoppning och terrängbana.
I Unghästbedömningen ser domarna på gångarter samt enklare banhoppning och terrängbana.

Unghästar 4 – 7 år, 31 juli 2017 kl. 11.00
Fälttävlansveckan Hovdala, Skyrup Country Club


Swedish Eventing vill ge dig möjligheten att visa din 4-7 åriga unghäst för två av Sveriges mest kunniga inom fälttävlan. Domarnas uppdrag är att ge dig vägledning om din hästs lämplighet för fälttävlan. Varje ekipage får både en kort muntlig bedömning av domare på plats men också ett diplom med resultat.

Klasser
1. UH-90 För hästar 4-5 år – banhoppning 95 cm 6-8 språng tempo 350 m/min. terräng 90 cm 6-8 språng tempo 450 m/min.
2. UH-100 För hästar 5-7 år – banhoppning 105 cm 8-10 språng tempo 350 m/min, terräng 100 cm 7-9 språng tempo 450 m/min.
Domare: 
Christina Klingspor, FEI dressyrdomare bla OS 2016, Internationell TD och Ground Jury.
Staffan Lidbeck, veterinär, svårklassryttare med både VM och OS bland meriterna, fd Förbundskapten.
Provets genomförande
Samlad bangång innan första start för alla ryttare med banbyggare/domare.
Provet genomförs genom att alla grenarna rids i ett svep.
Vid startsignal startar hoppningsprovet.
Målgång i hoppningsprov är start för terrängprovet.
Maxtid för momenten hoppningsprov och terrängprov.
Efter målgång i terrängprov rids hästen i trav. Visa register genom variation i steglängd och tempo.
Provet avslutas med hästen i fri skritt på lång tygel.
Kort sammanfattning ges muntligen av domare.
Bedömningens poängberäkning
Två av varandra oberoende domare.
Fyra bedömningsgrupper på skalan 1-10 = maximalt 40 poäng.
Bedömningsgrupp 1 gångarter sammanslaget (galopp + trav + skritt)
Bedömningsgrupp 2 hoppförmåga
Bedömningsgrupp 3 lämplighet i typ
Bedömningsgrupp 4 hästens mentala inställning
Varje vägran eller nedslag ger två poängs avdrag.
Överskriden maxtid ger 1 poängs avdrag per sekund. Tiden tas för hopprovet och terrängprovet tillsammans.