Populär pubkväll med Jan JönssonDet var fullsatt när det var dags för onsdagens pubkväll med temat Fälttävlan då och nu. Janne Jönsson och Nathalie Blomquist samtalade om hur sporten utvecklats från 1970-talet fram till nu. Janne är en av våra mest kända fälttävlansprofiler som förutom en mycket framgångsrik tävlingskarriär också varit lagledare och tränare för svenska landslaget i fälttävlan. Dubbel OS-ryttare med individuell bronsmedalj från München, adjungerad professor i ridkonst och har också tävlat banhoppning och häcklöpning med galopphästar. Har på senare år återupptagit tävlingskarriären med sin nya häst Quintinus.
 
Janne berättade både om sitt liv inom fälttävlan och om hur sporten utvecklats under från att vara en militär gren till vad den är idag. Hans egen ryttarkarriär började på ridskolan som låg 6 mil och fortsatte sedan inom militären. När Janne skulle välja sin häst i kavalleriet så tog han en som såg ut som ett fullblod, och fick den som tur var. Det var Sarajevo, den häst som han sedan tog brons i OS med 1972.
 
-Det är mycket som är sig likt när det gäller träning och tävling, men det har också skett stora förändringar som gör att det ställs andra krav på både hästar och ryttare idag, berättade Jan Jönsson.

En tydlig utveckling menar han är att det förut var mycket mer fokus på uthållighet och långa distanser. Steeplecheesen som tidigare ingick har tagits bort och man kan se att det krävs andra typer av hästar idag. Förr var uthålligheten en avgörande faktor, idag måste hästarna vara snabbare och hoppa bättre. Banlängden har kortats ner, men hindren är fler. När Janne red OS var det en väldigt lång bana, idag är det kortare banor med mer tekniska svårigheter. Dagens hästar måste vara försiktigare, röra sig bättre och hoppa bättre. Det är väldigt viktigt att man har en lämplig häst om man vill bli bra. Satsar man på fälttävlan kan man inte nöja sig med en som är nästan bra, hästen måste ha alla förutsättningar om den ska kunna nå de högre klasserna.
 
Jan Jönsson är en mycket uppskattad tränare på alla nivåer och har hjälpt många ryttare till stora framgångar under åren. Hans träningsfilosofi går mycket ut på att man som ryttare ska kunna ta ansvar för sig själv och sin häst. Janne har tagit med sig mycket lärdomar från militären som han fortfarande använder sig av.

-Det krävs en vilja hos ryttaren, att man är beredd att jobba, säger Janne Jönsson. Jag coachar mycket för att ryttarna ska få det stöd som behövs för att de sen ska kunna jobba vidare på egen hand. Dom ska få nycklarna så de kan klara sig själva.
 
Janne Jönsson började sin karriär med att ta bussen till ridskolan. Idag är han 73 år och fortfarande aktiv som både ryttare och tränare. Han har tagit med sig lärdomarna från militären och format sin egen träningsfilosofi som har tagit både honom själv och hans elever till de högsta nivåerna inom fälttävlan. Att få höra Janne berätta om sin och fälttävlans resa gjorde den här pubkvällen till något alldeles extra.